FamilielivGravidGuidesHår- og kropsplejeKvinderMændNaturligt livOpskrifter og madguides

Forskning: Derfor skal du spise masser af blåbær

Blåbærs er et uroligt superbær. Blåbær indeholder stærke antioxidante effekter, som blandt andet kan forebygge både hjertekar-sygdomme og kræft.

Blåbær har noget nær det højeste indhold af antioxidanter forbindelser som findes i frugt, hvilket er afgørende for både immunsystemet. Antioxidanter styrker kroppen ved at udrydde skadelige celler, der er årsag til kræft.

Blåbær indeholder også anthocyaniner og pterostilbener og et højt indhold af A-, B-, C- og E-vitaminer samt mineraler som kobber, zink og selen.

Her er 9 gode grunde til at spise masser af blåbær:
  1. Hjertet

Flere undersøgelser viser at blåbær er gode imod hjertekar sygedomme. Blandt andet viste en undersøgelse fra Harvard School of Public Health fra 2013, at en underklassen af flavonoider i blåbær, der kaldes anthocyaniner kan reducere risikoen for hjerteanfald. Tre portioner om ugen reducerede risikoen med en tredjedel.

  1. Blodtryk

En undersøgelse fra september 2013 lavet af forskere fra universiteterne i Reading og Northumbria fra England samt Düsseldorf i Tyskland viste en markant effekt på blodkarrenes smidighed. Mellem 100 og 240 gram blåbær dagligt viste sig formentlig at have en også længerevarende effekt på blodkarrenes elasticitet. Hvis blodkarrene er usmidige som følge af åreforkalkning øges blodtrykket, som er en risikofaktor for slagtilfælde og hjertekarsygdomme.

  1. Diabetes

Tre portioner blåbær om ugen viste sig i en stor befolkningsundersøgelse fra USA at reducere risikoen for diabetes med 7 procent. Undersøgelsen fra bl.a. Harvard School of Public Health er baseret på over 187.000 amerikaneres indrapportering af deres spisevaner mellem 1984 og 2009.

  1. Immunforsvaret

Stoffet pterostilbene i blåbær minder om resveratrol i vindruer og disse to stoffer viste sig i en undersøgelse fra Linus Pauling Institute ved Oregon State University i 2013, at være de eneste i en test af 446 forbindelser, som for alvor påvirkede immunsystemet.

Begge forbindelser, der betegnes som stilbenoider, interagerede med D-vitamin og havde en betydelig evne til at hæve aktiviteten af CAMP-genet (cathelicidin antimikrobielle peptid), som er involveret i immunforsvaret.

  1. Alzheimers

Pterostilbene kan hjælpe med at beskytte mod Alzheimers sygdom og aldersrelateret kognitiv tilbagegang. Det viste en ifølge en undersøgelse fra Case Western Reserve University, Cleveland, i 2012. I forsøg med mus konstaterede forskerne, at pterostilbene, som hovedsageligt findes i blåbær, kan bidrage til at bevare den kognitive funktion, dels ved at reducere inflammation.

  1. Kræft

I 2012 gennemgik forskere fra Danbury Hospital i Connecticut den tilgængelige viden om pterostilbenes helbredende effekter og konstaterede, at pterostilbene kan hindre kræftvækst ved at ændre kræftens cellecyklus, at stoffet inducerede apoptose og hæmning af metastaser . Desuden konstaterede forskerne, at pterostilbene antioxidant effekter kan spille en vigtig rolle i beskyttelsen af kræft.

En undersøgelse fra Rutgers Universitet viste bl.a., at pterostilbene reducerede risikoen for tyktarmskræft betragteligt. Rotter med tyktarmskræft, der blev fodret med en diæt suppleret med pterostilbene, havde 57 procent færre forstadier til kræft efter 8 uger end andre rotter.

  1. Slidgigt

Det amerikanske forskningsinstitut The Arthritis Research Institute of America, der kun forsker i slidgigt, anbefaler blåbær blandt en række superfoods, der kan hjælpe mod slidgigt. Bær er fulde af antioxidanter, der beskytter din krop mod betændelse og frie radikaler, som kan skade celler og organer. Vilde blåbær har ifølge flere test flere antioxidanter end de fleste andre bær.

  1. Mavefedt

Fedt på maven kan være livsfarligt, fordi det lægger sig omkring organerne og øger risikoen for alvorlige hjertekar-sygdomme og kræft. En undersøgelse fra University of Michigan i 2009 viste at blåbær både reducerede mavefedtet og sikrede et bedre helbred hos testrotter.

Efter 90 dage havde rotter, der fik blåbær svarende til 2 procent af deres kost, mindre mavefedt, lavere niveauer af triglycerider, lavere kolesteroltal og forbedret fastende glukose samt insulinfølsomhed, der er et mål for, hvor godt kroppens omdanner glukose til energi.

  1. Hukommelsen

En undersøgelse fra Harvard Medical School i 2012 viste at blåbær og jordbær kan udsætte kvinders hukommelsesproblemer med flere år. Undersøgelsen fulgte næsten 16.000 sygeplejersker fra 1976 indtil de imellem 1995 og 2001 var 70 år gamle.

Test af hukommelsen med to års mellemrum viste, at sygeplejersker, der spiste flest blåbær og jordbær reducerede deres hukommelse problemer med op til 2,5 år i forhold til dem, der ikke spiste bær.

“Kvinder, der spiser to eller flere portioner jordbær og blåbær hver uge fik en beskeden reduktion af hukommelsesproblemer. Denne effekt synes at være opnåeligt med forholdsvis enkle kostændringer,” siger Dr. Elizabeth Devore, der er forsker ved Channing Laboratory på Brigham an Womens Hospital og professor ved Harvard Medical School i Boston.