15 fødevarer der kan holde sig, efter datomærkningen

 

Smider du også dine madvarer du, så snart datoen på indpakningen er overskredet?

Efter du har læst denne liste, kan du spare en masse madspild og nyde dine fødevarer meget længere.

MælkSkærmbillede 2016-01-16 kl. 10.59.06
En uåbnet mælkekarton kan sagtens holde sig fem-seks dage ekstra end datomærkningen, hvis den er opbevaret i køleskabet.

Mad på dåse
Alt mad på dåse kan holde sig mindst dobbelt så lang tid, som datomærkningen angiver. I de fleste tilfælde betyder det nogle år yderligere. Husk at opbevarer konserves mørkt og køligt i eksempelvis et køkkenskab. Maden kan sagtens miste lidt af smagen, men det bliver hverken dårligt eller sundhedsskadeligt.

Ketchup, sennup og chilisauce.
Disse produkter har betegnelsen semikonserverede varer, og disse varer kan i uåbnet tilstand holde sig 50 procent længere end datomærkningen angiver.

Mel og korn
Begge dele kan holde sig nogle måneder ekstra end datomærkningen angiver. Men hvis der er tale om grovmel, er det vigtigt lige at stikke snuden ned til det og lugte efter, om det lugter harsk, for det må det ikke. Det skal opbevares i en tillukket pose.

Ris og pasta
Begge kan holde sig i årevis, men kræver længere kogning, jo ældre de er.

Ægmad med proteiner, mad med protein, snacks med protein, sunde snacks med protein, sund mad med protein, æg proteiner, æg protein, ost protein, nødder protein, bønner protein, fisk protein
De kan holde sig dobbelt så lang tid, som der står uden på pakken. Her er der taget udgangspunkt i økologiske æg.

Oliven
Mange varer på glas kan holde sig mere eller mindre uendeligt uåbnet, om end de kan ændre smag med tiden til det værre. Åbnet skal man holde øje med skimmel og mug. De salte oliven kan holde sig meget længe.

Yoghurt
Det kan holde sig helt op til 14 dage ekstra, fordi det er et syrligt produkt.

Bælgfrugter
Tørrede bønner, linser, ærter og andre i bælgfamilie kan sagtens holde sig to gange så lang tid end det, der står. Der er meget lille risiko for, at dine kikærter i skabet er blevet for gamle, selvom de har stået der i nogle år.

Ferske kødvarer
Her skal man være lidt mere påpasseligt, men generelt kan det meste ferske kød holde sig et par et par ekstra dage oven i udløbsdatoen. Hakket kød skal man dog ikke spise efter udløbsdatoen.  Forbrugerstyrelsen anbefaler ikke at spise fersk kød efter udløbsdatoen, så dette er ikke deres råd.

Himalaya-salt
Uden på pakkerne står der ofte, at Himalaya-salt er 250 millioner år gammelt, men alligevel er der en udløbsdato på pakken, hvilket kan virke absurd, når det nu ikke er blevet for gammelt i løbet af de 250 millioner år.

Vand på flaske
Vand kan ligesom salt i forvejen ældgammelt. Derfor kan det heller ikke blive forgammelt, bare fordi det er på flaske.

Slik candy-912067_1280
Sukkerholdige varer kan holde sig i årevis, fordi sukkeret virker konserverende, så spis bare løs, selvom vingummierne har overskredet datoen.

Chokolade
Chokolades holdbarhed er lidt kortere end for slik, men chokolade kan helt sikkert også sagtens gå over holdbarheden. Især kan chokoladen gemmes længe, hvis det opbevares på køl i 12-13 grader. Det kan blive lidt hvidt på overfladen af det, men smagen fejler ikke noget.

Marmelade
Sure og søde varer såsom marmelade fejler ofte ikke noget, fordi sukker er konserverende. Det gælder dog kun for uåbnede glas.