Sådan opbevare du bær bedst muligt
Sommeren er fyldt med lækkre bær som f.eks jordbær, hindbær, blåbær, solbær, brombær.
Vi har lavet en guide til, hvordan du skal opbevare dem rigtigt, så de holder længst muligt.
Bær har kort holdbarhed
Bær er super sunde, de smager godt, også er de meget alsidige – de kan bruges både alene, som dessert eller snacks, som drys på yoghurt og grød, i kager eller som tilbehør i det salte køkken med rodfrugter, i salaten, til smotthies eller til dressinger, syltetøj og gele.
Sommerbær holder dog ikke særlig længe, inden de begynder at blive overmodne eller mugne, så derfor gælder det om at opbevare dem, så du får mest muligt for pengene – indtil du ønkser at spise dem.
Vælg de rette bær i butikken
Bær skal se lækre ud, når du køber dem i butikken. Læg mærke til, om farven er ok, om skindet er spændstigt, og hvordan bærrene dufter. Bær må aldrig lugte jordslået.
Skimmelsvamp ses ofte ved bær, så gå uden om bakker med bær med “grønne hår”.
Sådan opbevarer du dine bær korrekt:
Jordbær
Skyl altid jordbær med stilk, ellers trænger vandet ind i bærret.
Jordbær smager og dufter bedst, når de har stuetemperatur. De kan dog holde sig 2-3 dage i køleskabet ved 2-6 grader. Tag dem ud af køleskabet i god til, før du skal spise dem.
Hindbær
Vask hindbær, men kun ganske forsigtigt. Vand gør hindbær bløde og fjerner noget af deres smag.
Hindbær kan holde sig 1-2 dage i køleskabet.
Blåbær
Blåbær skal være faste og hele, når du køber dem. De kan holde sig 5-7 dage i køleskabet, hvor temperaturen er 2-4 grader..
Kirsebær
Kirsebær ser fine ud på bordet, men de holder sig bedst i køleskabet ved 2-6 grader. Kirsebær kan holde sig i 2-3 dage.
Ribs
Ribs opbevares bedst i køleskabet – de kan holde sig i 1-2 dage.
Brombær
Brombær kan holde sig 2-3 dage i køleskabet, hvor der er 2-4 grader.
Stikkelsbær
Stikkelsbær kan holde sig 3-4 dage i køleskabet.
Solbær
Læg dem i køleskabet ved 2-4 grader. Solbær har en holdbarhed på 2-4 dage.
Smid altid muggen frugt ud
Mugne eller rådne bær skal du altid kassere. De kan indeholde giftstoffer, der kan give akutte forgiftninger eller være kræftfremkaldende.
Brug kun friske og faste bær til syltetøj, saft, mos og most. Så snart bærrene begynder at blive mugne eller rådne, skal de smides ud.
Frys overskudsbær
Bær kan du heldigvis fryse, hvis du ikke når at spise dem. Så kan du bruge dem til smoothies, frugtgrød, kompot, i bagværk og til syltning senere.
Frys altid friske og modne bær, inden de bliver overmodne. Skyl bærrene grundigt, men hurtigt, inden du fryser dem. De må ikke ligge i vand for længe.
Løsfrosne bær er lette at tø op i passende portioner og ganske enkle at lave. Spred bærrene ud på en bakke i et enkelt lag, dæk dem med frysefolie og sæt bakken i fryseren. Når bærrene er gennemfrosne, kan du lægge dem i en frysepose. Husk at mærke posen med typen af bær og dato.
Læs også: 7 madvarer du (måske) ikke vidste kunne fryses
Sådan bruger du dine frosne bær
Bær kan holde sig i et år i fryseren, uden smag og konsistens ændrer sig ret meget.
Frosne bær fra supermarkedet skal altid koge i minimum 1 minut, inden du bruger dem, så du dræber eventuelle bakterier.
Kilde: Tænk.dk