Fund af ulovligt triclosan i 16 spraydeodoranter

Ifølge forbrugerrådet TÆNK er det ulovlige triclosan fundet i 16 forskellige deodoranter på det danske marked.

Triclosan er ulovligt at bruge i spraydeodoranter. Stoffet kan ophobe sig i naturen og er blandt andet mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Her er stoffet fundet

Spraydeodoranter fra kendte mærker som  Calvin Klein, Paco Rabanne og Burberry står formentligt på mange badeværelser landet over. Men det kan være en god idé at tjekke indholdet i deodoranterne en ekstra gang.

Forbrugerrådet Tænk Kemi og TV2s nye program ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’ har nemlig fundet 16 spraydeodoranter på det danske marked, som har ulovligt indhold af stoffet triclosan.

Det bakteriedræbende konserveringsmiddel er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at udvikle resistente bakterier – det vil sige bakterier, der så ikke kan slås ihjel med pencillin. Derudover kan stoffet ophobes i naturen og skade miljøet betydeligt.

Der har været fokus på stoffet triclosan i så mange år. Siden år 2000 har Miljøstyrelsen anbefalet folk, at de undgår triclosan, og derfor undrer det mig, at vi nu har fundet ulovlige spraydeodoranter med det her stof på markedet,” siger Christel Søgaard Kirkeby, projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Triclosan blev forbudt i spraydeodoranter i efteråret 2014, men forhandlere har frem til 30. juni 2015 måttet sælge produkter, der allerede var i butikkerne. Triclosan er fortsat tilladt i små mængder på 0,3 procent i nogle plejeprodukter som stiftdeodoranter, tandpasta og bodyshampoo.

Appen Kemiluppen viste ulovlig triclosan

Via appen Kemiluppen, blev Forbrugerrådet Tænk Kemi opmærksom på, at der fortsat fandtes spraydeodoranter med triclosan på det danske marked. Forbrugere indscannede en række deodoranter til appen, som viste sig at have ulovligt indhold af stoffet.

I foråret 2016 undersøgte man derfor, i samarbejde med Tv2 programmet ’Spiegelhauer i forbrugernes tjeneste’, det danske marked og fandt i alt 16 forskellige deodoranter med ulovligt triclosan-indhold.

Hvis du har købt én af de pågældende spraydeodoranter med triclosan, bør du stoppe med at bruge den, så du kan undgå det problematiske stof. Alle forhandlerne, vi har været i kontakt med, oplyser desuden, at du kan få pengene retur i butikken, hvis du har købt én af deodoranterne,” siger Christel Søgaard Kirkeby.

Miljøstyrelsen har indskærpet over for forhandlerne, at spraydeodoranter med triclosan ikke må være på markedet.

Vil du gerne være 100% sikker på at undgå triclosan, så bør du overveje at anskaffe dig en økologisk deodorant. Naturligtliv anbefaler følgende økologiske deodoranter:

Økologisk-deodorant

Greenpeople Gentle control aloe vera

Roll on aleo vera økologisk deodorant med kamille og sandeltræ. Kåret som ‘bedste naturlige deodorant “af Natural Health & Beauty magasin. Ultra-mild deodorant uden aluminium chlorhydrat og alkohol. Deodoranten har en mild duft af kamille og sandeltræ

Pris 112 kr – Gå til shop

Urtekram-økologisk-aleovera-deodorant

Økologisk Roll on Deo med aloe vera

Økologisk Roll on Deo med aloe vera fra urtekan er med mineralsalt, der naturligt hæmmer bakterier og lugt, men ikke hudens naturlige svedproces. Absorberes hurtigt og efterlader hverken skjolder eller hvide mærker på hud og tøj.

Pris 49 kr – Gå til shop

2216_3

Økologisk Creme deo med nordisk birk

Økologisk Nordisk Birk creme deo fra Urtekram giver en duft af kornblomst, mens naturligt, aktive stoffer bekæmper uønsket lugt. Din hud får samtidig med denne masser af pleje med en supercocktail af nærende olier og sheasmør.

Pris 49 kr – Gå til shop

large-okologisk-deodorant

ØKOlogisk Roll-On Deo

ØKOlogisk Deo-Roll-On har en anti-bakteriel effekt og beskytter huden mod sved og lugt. Den økologiske deo roll-on indeholder Aloe Vera og er velegnet til alle hudtyper. Den har en anti-bakteriel effekt samtidig med at den plejer og beskytter huden mod sved og lugt.

Pris 35,95 kr – Gå til shop