Ny forskning: En fødsel er hårdere end et maraton

 

Det kommer næppe bag på kvinder, der har født, at en fødsel er hårdere end et maraton. Men nu har de også videnskabens ord for det.

En ny undersøgelse fra University of Michigan konkluderer, at en fødsel er den mest traumatiske hændelse, en krop kan udsættes for.

Faktisk kan fødende kvinder få muskelskader- og brud, der kan sammenlignes med – eller er værre end – dem, man ser hos ekstremsportsudøvere som f.eks. maratonløbere, lyder det fra forskerne.

De er kommet frem til konklusionen ved at foretage MR-scanninger af en gruppe kvinder efter fødslen på samme måde, som man ville scanne skadede atleter.

Og omkring 25 % af kvinderne havde alvorlige brud i kroppen, som i andre sammenhænge straks ville sende patienterne direkte i en MR-scanner og til særlig behandling, vurderer forskerne.

Bækkenøvelser er ikke nok for alle

Især i bækkenet var de pågældende kvinder hårdt ramt, og her ville det ikke være nok at lave de gængse bækkenøvelser, som man ellers er hurtig til at spise kvinderne af med, siger forskningsleder Janis Miller.

Hun opfordrer derfor til, at man fremover tilbyder kvinder en MR-scanning efter fødslen for at se, om kroppen har lidt alvorlige skader.

– Vi siger ikke, at alle kvinder, som har født, har behov for at MR-scannning, eller at kvinder ikke skal lave bækkenøvelser. Pointen er, at hvis en kvinde føler, at hendes heling trækker ud efter fødslen, eller at hun har det meget ubehageligt, så bør hun søge hjælp hos en specialist. Vi er alt for hurtige til at sige til kvinderne: ’Nu er der gået nogle uger efter fødslen, og nu skal du ikke til kontrol længere. Det skal nok gå’. Men nogle kvinder er ikke kommet sig efter de pågældende uger, og de er ikke skøre. Ikke alle kan hele deres krop ved bare at lave bækkenøvelser, siger hun til Parents.com.

Ifølge studiet oplever 41 procent af fødende kvinder, at muskler flækker, og op til 15 procent ender med skader, der aldrig heler.

Kilde: mama.dk