Guide: Kend din madolie

Olier er en stor del af meget madlavning.

Men der er stor forskel på, hvilken madolie man skal bruge hvornår, og hvilken der er bedst til f.eks bagning, stegning eller dressing.

Vi har lavet en guide til jer, med madoliernes gode råd.

Fedtet i planteolier er generelt mere umættet end fedtet animalsk fedt som for eksempel smør. Alle olier indeholder mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer i forskellige sammensætninger, alt efter olien og fremstillings processen. Alle olier indeholder antioxidanter som E-vitamin i vekslende mængde. Det anbefales at opbevare olie mørkt og køligt, som f.eks. i køleskabet.

Solsikke olie, olier med solsikke, kend din madolie, madolie guide, guide itl madolier

Solsikkeolie

Solsikkeolie er god til salater og bagning på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer. Fremstilles af frøene fra solsikker. Kan købes både kold- og varmepresset. Koldpresset har den kraftigste smag, mens varmepresset er stort set uden smag

Mættede fedtsyrer: 11%

Enkeltumættede fedtsyrer: 23%

Flerumættede fedtsyrer: 66%

Bestil økologisk solsikkeolie her

sesamolie, økologisk sesamolie, guide til madolie, oversigt over madolier, olier til mad, olier til madlavning

Sesamolie

Sesamolie er god til stegning, bagning og salater. Europæisk sesamolie fremstilles af uristede sesamfrø og er lysegul i farven samt ikke så kraftig i smagen. En anden variant af sesamolie fremstilles af ristede sesamfrø og anvendes i Asien og Mellemøsten. Denne variant er ravgul i farven og smager kraftigt. Sesamolie indeholder mange antioxidanter.

Mættede fedtsyrer: 14%

Enkeltumættede fedtsyrer: 42%

Flerumættede fedtsyrer: 44%

Bestil økologisk sesamolie herAlmond with flowers closeup on white background

Mandelolie

God til madlavning som bagning men også som kropspleje. Olien fremstilles af søde mandler. Mandelolie er især kendt for sine lindrende og fugtgivende egenskaber til kropspleje. Mandelolie er også kendt for at hjælpe på fordøjelsen.

Mættede fedtsyrer: 9%

Enkeltumættede fedtsyrer: 68%

Flerumættede fedtsyrer: 23%

Bestil økologisk mandelolie her

majsolie, madolie med majs, guide til madolie, oversigt over madolier, olier til mad, olier til madlavning

Majsolie

Majsolie er god til salater og bagning. Bedst egnet til kolde formål. Ved stegning i majsoli,e skal det gøres skånsomt på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer, der er i majsolien.

Fremstilles af kimen i majskerner ved varmepresning og ekstrahering. Farven er karakteristisk gul.

Mættede fedtsyrer: 12%

Enkeltumættede fedtsyrer: 29%

Flerumættede fedtsyrer: 59%

Olivenolie, olie med oliven, guide til madolie, oversigt over madolier, olier til mad, olier til madlavning

Olivenolie

God til alle typer madlavning og stegning, da den indeholder mere mættet fedt end andre olier.

Bottle of olive oil and black olives.Olivenolie er meget lysfølsom og bør derfor opbevares mørkt. Den er ikke egnet til bagværk. Fremstilles af olivens frugtkød ved presning og raffinering. Smagen afhænger af olivensorten, voksestedet og udvindingsmetoden.

Positive egenskaber er blevet tilskrevet det høje indhold af oliesyre (omega-9) og specielle antioxidanter som findes i olivenolie

Mættede fedtsyrer: 15 %

Enkeltumættede: 76%

Flerumættede: 9%

Bestil økologisk olivenolie her

Indlægget indeholder affiliatelinks

Gem

Gem