Kend din madolie

Del på:
Olier er en stor del af meget madlavning.

Men der er stor forskel på, hvilken madolie man skal bruge hvornår, og hvilken der er bedst til f.eks bagning, stegning eller dressing. Vi har lavet en guide til jer, med madoliernes gode råd.

Fedtet i planteolier er generelt mere umættet end fedtet animalsk fedt som for eksempel smør. Alle olier indeholder mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer i forskellige sammensætninger, alt efter olien og fremstillings processen. Alle olier indeholder antioxidanter som E-vitamin i vekslende mængde. Det anbefales at opbevare olie mørkt og køligt, som f.eks. i køleskabet.

Solsikkeolie

Bestil økologisk solsikkeolie her

God til salater og bagning på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer. Fremstilles af frøene fra solsikker. Kan købes både kold- og varmepresset. Koldpresset har den kraftigste smag, mens varmepresset er stort set uden smag

Mættede fedtsyrer: 11%

Enkeltumættede fedtsyrer: 23%

Flerumættede fedtsyrer: 66%

Sesamolie

Bestil økologisk sesamolie her

God til stegning, bagning og salater. Europæisk sesamolie fremstilles af uristede sesamfrø og er lysegul, og ikke så kraftig. En variant fremstillet af ristede sesamfrø anvendes i Asien og Mellemøsten, den er ravgul og smager kraftigt. Den er denne type sesamolie der kan købes i Tyrkiet. Sesamolie indeholder mange antioxidanter.

Mættede fedtsyrer: 14%

Enkeltumættede fedtsyrer: 42%

Flerumættede fedtsyrer: 44%

Mandelolie

Bestil mandelolie her

God til madlavning, massage, hår- og hudpleje. Olien fremstilles af søde mandler. Mandelolie er især

Almond with flowers closeup on white backgroundkendt for sine lindrende og fugtgivende egenskaber til kropspleje. Mandelolie er også kendt for at hjælpe på fordøjelsen.

Mættede fedtsyrer: 9%

Enkeltumættede fedtsyrer: 68%

Flerumættede fedtsyrer: 23%

Majsolie

God til salater og bagning. Bedst egnet til kolde formål. Ved stegning i majsolie skal det gøres skånsomt på grund af det høje indhold af flerumættede fedtsyrer, der er i olien. Fremstilles af kimen i majskerner ved varmpresning og ekstrahering. Farven er karakteristisk gul.

Mættede fedtsyrer: 12%

Enkeltumættede fedtsyrer: 29%

Flerumættede fedtsyrer: 59%

Olivenolie

Bestil økologisk olivenolie her

God til alle typer madlavning og stegning, da den indeholder mere mættet fedt end andre olier.

Bottle of olive oil and black olives.Olivenolie er meget lysfølsom og bør derfor opbevares mørkt. Den er ikke egnet til bagværk. Fremstilles af olivens frugtkød ved presning og raffinering. Smagen afhænger af olivensorten, voksestedet og udvindingsmetoden.

Positive egenskaber er blevet tilskrevet det høje indhold af oliesyre (omega-9) og specielle antioxidanter som findes i olivenolie

Mættede fedtsyrer: 15 %

Enkeltumættede: 76%

Flerumættede: 9%



Indlægget indeholder affiliatelinks

Gem

Gem