De 10 fødevarer, som indeholder mest sprøjtegift

At vælge de rigtig fødevare er en jungle.

Den nemmeste både at sikre der ikke er sprøjtegift i dine madvare er ved at vælge økologi.

Men valg som dansk eller udenlandske fødevare er også afgørende for, hvor mange sprøjtemidler, der er i maden.

Det var primært sprøjtegiftene glyposat og chlorpyrifos, der blev fundet i familierne. Chlorpyrifos er ellers ulovlig at bruge i Danmark, men finder vej til middagsbordet med udenlandsk frugt og grønt.

Om artiklen: Artiklen blev først bagt på organictoday.dk. ‘Et Sprøjtefrit Danmark’ er navnet på Danmarks Naturfredningsforenings aktuelle kampagne, der har til formål at styrke forbrugerne i deres valg af fødevarer. Som led i kampagnen er fem familier blevet testet for rester af sprøjtegift i urinen før og efter en periode på 14 dage, hvor de spiste 100 % økologisk. På hjemmesiden www.friforgift.nu kan du vise producenter og detailhandlen, at du vil være fri for gift ved at skrive under.

De 10 fødevarer, som indeholder mest sprøjtegift

Agurker

Der er fundet rester af sprøjtegift i 57% af de danske ikke-økologiske agurker og i 62% af de udenlandske. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i danske økologiske agurker, men der er fundet rester af sprøjtegift i tre prøver af udenlandske økologiske agurker i 2015, der kom fra Spanien. Fødevarestyrelsen vurderede, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

Salat

25% af dansk ikke-økologisk salat indeholder rester af fem forskellige sprøjtegifte, mens 56% af den ikke-økologiske udenlandske salat indeholder rester af sprøjtegift fra 11 forskellige gifte. Der er ikke fundet sprøjtegift i økologisk salat.

Kartofler

I 15% af de danske ikke-økologiske kartofler er der rester af sprøjtegift, og det samme gælder 37% af de udenlandske kartofler. Der er fundet to forskellige sprøjtegifte i de danske kartofler og tre i de udenlandske. Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske kartofler.

chokolade muffins, muffins til fødselsdagen, chokolade muffins

Hvedemel

17% af dansk ikke-økologisk hvedemel indeholder rester af sprøjtegift, mens alt ikke-økologisk hvedemel fra udlandet indeholder rester af sprøjtegift. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk hvedemel – hverken fra Danmark eller udlandet.

Æbler

23% af de ikke-økologiske danske æbler og 64% af de ikke-økologiske udenlandske æbler indeholder rester af sprøjtegift. I de danske æbler er der målt seks forskellige sprøjtegifte, mens de udenlandske er oppe på 14 forskellige.

tomater, fødevare med mest sprøjtegift, sprøjtegift i tomater, mad med tomater

Tomater

I 8% af de ikke-økologiske danske tomater og hele 62 % af de ikke-økologiske udenlandske er der fundet rester af sprøjtegift. I de danske tomater er der fundet tre forskellige sprøjtegifte, mens der i de udenlandske er fundet op til 19 forskellige sprøjtegifte. Økologiske tomater, danske som udenlandske, er fri for sprøjtegift.

Pærer

36% af alle ikke-økologiske danske pærer og hele 92% af de ikke-økologiske udenlandske indeholder rester af sprøjtegift. I de danske pærer er der fundet fire forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er der fundet 14 forskellige. Der er ikke fundet sprøjtegift i danske økologiske pærer, men der er fundet sprøjtegift i en prøve af udenlandske økologiske pærer i 2015. Fødevarestyrelsen vurderede dengang, at anvendelsen ikke var tilsigtet.

Rødvin

47% altså næsten halvdelen af ikke-økologisk rødvin indeholder rester af sprøjtegift. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester. Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i økologisk rødvin.

Vindruer

Her er listens rekordholder, når det kommer til antallet af sprøjtegifte. Der er nemlig fundet hele 30 forskellige sprøjtegifte i ikke-økologiske vindruer, og der er fundet sprøjtegift i 73% af prøverne. Der er ikke fundet sprøjtegiftrester i økologiske vindruer.

find de bedste jordbær, hvordan finder jeg de bedste jordbær, sådan finder du de bedste jordbær, danske jordbær, guide til jordbær

Jordbær

Sommerens storfavorit indeholder oftest sprøjtegift. Der er fundet rester af sprøjtegift i 74% af danske ikke-økologiske jordbær og i 86% af udenlandske ikke-økologiske jordbær. I danske jordbær er der fundet 13 forskellige sprøjtegifte, og i de udenlandske er tallet 22. Der er ikke fundet sprøjtegift i økologiske jordbær – hverken danske eller udenlandske.

Læs også >> Guide: 4 gode råd til at finde de bedste jordbær

Kilde: organictoday.dk

One thought on “De 10 fødevarer, som indeholder mest sprøjtegift

Lukket for kommentarer.