Naturlig hjemmelavet yoghurt

hjemmelavet youhurt, naturlig yoghurt, yoghurt uden tilsætningsstoffer, sund yoghurt, gør det selv yoghurt, naturlig yoghurt smag, naturligt liv, lav selv din egen yoghurt, sådan laver du yoghurt, naturlig opskrift på yoghurt, nem og naturlig opskrift på yoghurt, hjemmelavet yoghurt til børn, naturlig yoghurt til børn, naturlig børne yoghurt, naturlige opskrifter, husmor råd, simpel opskrift på yoghurt, hurtig opskrift på yoghurt

Yoghurt er så nemt at lave selv, at det næsten er skamfuldt at købe det.

Og med hjemmelavet yoghurt, er du selv med til at bestemme, hvad du putter i din krop.

Så simpelt er det at lave hjemmelavet yoghurt:

Opskrift på yoghurt:
1 L mælk (sødmælk – gerne økologisk)
1 spsk. yoghurt (starter)

Fremgangsmåde:

Hæld mælken i en gryde og varm den op, indtil det begynder at koge. Fjern gryden fra komfuret og lad den køle af, til det er 44 grader. Har du ikke et termometer til at måle med, kan du benytte lillefinger metoden.

Lillefinger metoden: Det hedder, at man skal kunne stikke lillefingeren i mælken uden at brænde sig. Du skal kunne holde ud, at have fingeren i det, men omvendt må det heller ikke være så afkølet, at du ikke føler, at du er nødt til at få den op igen. Lidt skal den “brænde”.

Når yoghurten er tempereret, hælder du “starter”-yoghurten i og rører den forsigtigt ud i mælken og lægger låg over. Gryden pakkes godt ind i et tæppe og sættes til gæring i mindst 6 timer. Derefter stilles den i køleskab i mindst 6 timer.

Det handler om at holde temperaturen på omkring de 44 grader så længe som muligt. Det er vigtigt at låget til gryden eller anden beholder, man vil have yoghurten i, er tæt.

Gode fif til hjemmelavet youhurt:

– Vil du have en sur yoghurt, skal den helst gære hele natten over. Jo varmere mælken er, inden du blander starteren i, jo mere sur bliver yoghurten. Hvis mælken er for varm, kan du risikere, at yoghurten “løber i vand” og der vil dannes for meget valle, som vil gøre yoghurten tynd. Du kan også risikere, at der slet ikke dannes yoghurt, da man dræber gærcellerne.
– Hvis du vil have en sød yoghurt, skal du undgå at blande starteren i, når mælken er for varm. Du skal heller ikke lade yoghurten stå og gære i mere end 5 timer, hvorefter du så stiller den i køleskabet.
– Jo længere tid yoghurten står i køleskabet (helst en dag), jo mere fast bliver den.
– Stil eventuelt gryden lidt skrå i køleskabet. På den måde samles al vallen på den ene side. Du kan samle vallen i en boks og bruger det i stedet for vand, når du skal bage. Du kan også opbevare det i fryseren. Der er en masse gode vitaminer og næringsstoffer i vallen.

– Du kan også dræne din yoghurt, hvis du vil have den helt tyk. Tag en si og læg en stofble over, hæld yogurten i og lad vallen sive fra i køleskabet i nogle timer.

Naturligt liv har indgået et samarbejde med Esra Alici Pedersen fra 2verdener.dk. Opskrift og forsidebillede stammer fra bloggen. – Tak til Esra!

 

Mangler du inspiration til andre spændende opskrifter?